lördag 5 februari 2011

Kaloribomber

Det var en väldigt liten tårtbit jag åt häromdan. Med en pytteliten gräddklick. Tårtbiten vägde 64 gram och var ungefär en tredjedel så stor som jag normalt hade tagit och grädden var ungefär en matsked. 335 kcal tillsammans.

Mat är jag rätt bra på att bedöma, men jag tror inte jag fattat tidigare hur mycket energi sötsaker innehåller. Det har liksom inte gått att greppa att en fika som jag äter upp på en kvart kan innehålla 1000 kcal, det har liksom känts för absurt för att kunna stämma. Och jag har alltså pluggat näringslära och räknat skitmycket kalorier i mina dar. Men det är ändå först nu jag börjar greppa det. Skumt.

Image and video hosting by TinyPic

Åt en donut också (såna som man kan köpa 3 för 15 kr på Ica). Den vägde 82 gram. 425 kcal/100 gram ger alltså 349 kcal. För en liten munk! Inte så konstigt att det totalsabbar viktnedgången när jag har ätarhelger. Då kan det LÄTT bli nån bulle, en chokladkaka, en Ben&Jerry’s, en halv påse chips och några hekto godis. Känns fortfarande svårt att greppa.

4 kommentarer:

 1. jävligt orättvist är det!

  SvaraRadera
 2. Ja eller hur, kan inte blekselleri innehålla 400 kcal istället?!

  SvaraRadera
 3. Det är så sant! Var och fikade för några veckor sedan och tog en saffransbiscotti och en chailatte på lättmjölk och tyckte att jag var "safe"... Tji fick jag, skorpan innehöll 500 kcal och latten hamnade på över 250 trots lättmjölk. Man lär sig hela tiden!

  Och sen måste man väl avgöra hur man vill leva. Vill man leva resten av livet och känna att man gör avkall på saker eller ska man unna sig ibland och öka på träningen istället? Alla är olika men för mig känns det viktigt att få äta sånt jag gillar ibland, utan ångest.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Haha ja just typ kakskorpor och hårda kakor blir jag jämt lurad på, om det påminner om knäckebröd så hur kan kalorierna vara närmare wienerbröd...

  För mig är det helt uteslutet av leva utan sötsaker. Ångest är som salt på kakan dvs helt onödigt och förstör det goda. Så ångest gör jag mitt bästa att inte råka krydda mina sötsaker med =)

  SvaraRadera