onsdag 2 januari 2013

Dumma sjuan...

70,5 kg

Var nervös när jag vägde mig igår. Inte så farligt som jag trodde, trodde ju på minst 72. Kanske har en tendens att tro att jag gått upp massor när jag inte vägt mig på länge och varit onyttig. Lite katastrof-tänk sådär. Men över 70 är så klart inte kul nånstans. Vill verkligen inte se den där sjuan längst fram.



Åt 1750 kcal igår, siktar på runt 1500 kcal idag. Lunchpromenaden såg jag fram emot redan på morgonen, tycker faktiskt det är så skönt att komma ut på lunchen. Inga problem att gå ut så länge det inte är snöstorm, är det torrt och inte så kallt som idag är det rena njutvädret.

Supermotivation att bli slim brukar inte räcka så långt för mig, håller i några veckor max och sen börjar jag krokna och vilja ha kakor och gå ner i vikt är plötsligt inte så viktigt. Sen börjar det om.  

Supermotivation → några veckor nyttigt → tappa sugen → onyttig period → supermotivation. 

Har hänt typ tjugotre tusen gånger under senaste tio-femton åren.



Behöver bryta det mönstret på något sätt. Kanske funkar på samma sätt som med träning det vill säga att man inte ska gå ut för hårt i början för då tröttnar man. Det tror jag på. Så inte göra för stora förändringar alltså.

En grej med kaloriräknandet är att inte lägga så mycket tid på antecknandet. Förut brukade jag skriva ner exakt vad jag åt (det är faktiskt några kcal skillnad mellan röd och grön paprika), vad det innehåller per 100 g, skriva ner exakt hur mycket jag åt och exakt hur mycket kcal det blir. Är pedantiskt kontrollfreak när det gäller kcal. Bara skrivandet och räknandet tog massa tid. Nu skriver jag bara ner vad jag ätit och så direkt hur mycket kcal samt rundar av till närmaste 5 så att det ska bli enkelt att räkna.




Eventuella avrundningsfel gör inget eftersom kcal inte är en exakt vetenskap. Jobbar med livsmedel så vet att producenten inte mäter ett nytt kcal värde så ofta utan det är ett medelvärde som står på förpackningen. Exempelvis vete innehåller mer kcal vissa årstider beroende på olika parametrar och brödproducenten gör inte nya mätningar så ofta. I vilket fall som helst är det onödigt att kalorinörda ner sig fullständigt.



Vad var min poäng nu igen? Jo att det är dumt att lägga tid och energi på att vara onödigt noggrann, det ökar risken för att jag ska tröttna. Vet att jag inte kommer orka väga och räkna varje dag heller, siktar på att räkna måndag-torsdag och äta vettigt utan att räkna fredag-söndag. Orka väga och räkna allt i en grönsakswok med massa ingredienser. Dessutom behöver jag öva på att skippa allt-eller-inget-tänket. Bara för att jag inte räknar ska jag inte go bananas och äta allt jag ser.