söndag 23 januari 2011

Protein is da shit

Bra dag idag, kutat runt och fått saker gjorda, inte ätit så mycket. Ätit väldigt lite faktiskt, bara ca 600 kcal som jag la på en stor sen frukost (omelett, skinka, äggmacka och kvarg). Blev förvånad när jag räknade efter, trodde det skulle landa på runt 800 kcal. Det är mycket smart att lägga energin på mestadels protein, var mätt i timmar och har klarat mig hela dan. Märkte det när jag käkade lchf förut också; jag tror inte att lchf främst funkar genom att eliminera fettinlagring genom att ta bort insulin (så enkelt är det inte, finns ett antal till hormoner som fixar med ämnesomsättningen förutom insulin) utan genom att man äter mindre tack vare mättnaden. Men snart är det middag och då blir det fest: smörgåstårta för en energifemhundring :)

Image and video hosting by TinyPic

Lördagsfacit och söndagstankar

Gick sådär med maten igår, tänkte aktivt på att inte äta för mycket och det gick helt ok, ingen tokätning men över dagsbehovet ändå. Det blev inte helt och hållet fokus: på kvällen blev det lite ströätande av pistagenötter och några extra ostkex fast jag var rätt mätt. Tycker verkligen det är jättesvårt det här... Jag har liksom inte benhård disciplin (som tex när jag räknar kcal och har bestämt mig för en 1200 kcal-dag), och det vill jag inte alltid ha heller. Nummer 1 är att äta normalt utan hetsätningar. Nummer 2 (som visserligen är tätt inpå 1:an) är att gå ner 3-5 kg. Vilket jag är medveten om att jag egentligen inte behöver eftersom jag inte är överviktig och tycker att jag borde vara nöjd med mitt utseende. På ett sätt hade det varit enklare att behöva gå ner vikt och stenhårt följa en diet. Då vet man att man INTE FÅR småäta pistagenötter på kvällen.

Image and video hosting by TinyPic

Jag får småäta nötter på kvällen. Det är trevligt och "normalt", det hör till ett normalt beteende att äta nötter till lördagsfilmen. Utmaningen ligger i att inte äta nötterna +3000 kcal i glass, bullar etc bara för att jag vet att jag ätit lite över mitt dagsbehov i och med nötterna. Samtidigt vill jag ju väldigt gärna gå ner i vikt. Och det gör jag genom att äta nyttigt på vardagar och ta lunchpromenader varje vardag. Så de där nötterna på lördagen är ok. Det är av nån anledning jättesvårt för mig att inte råka överäta. Det är helt klart det som är nr 1 som jag jobbar med.

Idag tänker jag dock ta en genväg genom att använda mina hjälpmedel vågen och pennan. Då jobbar jag ju inte på att få normalt matbeteende (som jag borde göra) utan bara på viktbiten. Orkar helt enkelt inte försöka idag och vill inte riskera trilla dit, så därför blir det räkna kalorier och äta runt 1200 kcal idag.

Här är en energiberäknad middag jag åt härom dan (var sugen på gröt och passionfrukt, plus lite julskinka från frysen som fick vara proteinet):

Grötmiddag:

Image and video hosting by TinyPic

2+1,5 dl mjölk (45): 158 kcal
2 rågade msk mannagryn, 25 g (350): 88 kcal
100 g kokt julskinka (130): 130 kcal
en passionsfrukt, 20 g (76): 15 kcal

Totalt: 391 kcal

Image and video hosting by TinyPic