söndag 20 januari 2013

Laxbiff med sallad för 410 kcal

Igår åt jag 1700 kcal...och kakor för 600 kcal =) Det var värt det, det var jättegott. Nån gång ibland är det okej att gå loss i kakförrådet.

Imorse tänkte jag att jag känner för att ha en äta-lite-vad-jag-vill-dag ( = mera kakor), men var sur på sambon för en grej igår så vi grälade imorse och sen var jag inte sugen på kakor längre. Kan haft att göra med att sambon (efter att vi blivit samt) sa att jag ser smalare ut och att det gett resultat. Så jag blev lite peppad där och bestämde mig för att ta en räknardag och hålla koll på kalorierna istället.

Åt grymt god lunch: laxbiff med avocadosallad och teriyakisås.Laxbiff - 250
Tomater - 30
Sås - 30
Halv avocado - 100
Totalt: 410 kcal-1 kg/vecka under lång tid nästan omöjligt

Ett kilo kroppsfett motsvarar 7000-7500 kcal.

Det innebär drygt 1000 kcal mindre mat per dag än det man normalt äter. I en vecka, i två veckor, i tre veckor för att gå ner tre kilo.

Säg att man förbrukar 2000 kcal per dag (det är medel för en relativt stillasittande kvinna). Då behöver man alltså kapa hälften av sin mat. Fatta hur lite mat det är. Det skulle vara om man är rejält överviktig och ätit långt över sitt dagsbehov annars, då går det säkert snabbt att gå ner mycket om man skär bort hälften av en stor matmängd. Men jag kämpar med att äta 1500-1700 kcal per dag och det är bara 500 kcal mindre än mitt kcalbehov.
Och ändå är de första tre veckorna relativt lätta att gå ner på jämfört med efterföljande veckor.

Det är ju individuellt hur mycket energi man behöver så för vissa är 1500 kcal normalt att äta per dag. Men minus 1000 kcal per dag gäller alla om man vill gå ner ett kilo i veckan.

Det där viktraset man får i början är ju knappast värt att bli glad för, sorry om jag är en party pooper för alla glada tre-veckor-in-i-januari-bantare nu haha.  Exempelvis om man äter LCHF så tömmer man kroppen nästan helt på glykogen (=energireserv av kolhydrater i muskler och lever) första dagarna.

Normalt väger ens glykogenlager 200-300 gram. Dessutom finns till varje gram glykogen bundet ca 2,7 gram vatten. Har man ett lager på 250 gram glykogen så försvinner ju det samt vattnet.

250 gram glykogen + 250 x 2,7 gram vatten = 925 gram

Poäng är att man verkligen inte behöver bli besviken om man inte får lika bra resultat sen som första veckan. Och det är enormt krävande att gå ner ett helt kilo varje vecka.

925 gram, det är nästan ett kilo minus på vågen. Och det är noll gram som är fett av det.

Fast man får en smalare lever =)