torsdag 10 januari 2013

Proteinbehov

Äter rätt enformigt under vanliga vardagar. Mer variation till middag. Under dagen mest ägg, ost, kaffe med mjölk och äpplen. Så idag blev det för omväxlings skull gröt med mjölk till frukost.

Fick en kommentar som fick mig att tänka till över mitt proteinbehov.

Inte konstigt att man blir förvirrad när man får så olika siffror på hur mycket protein man behöver, sen varierar det tydligen om man tränar tungt och vill bygga muskler. Å andra sidan tar man inte upp allt protein om man äter överskott, det blir väl till en bilring om man äter över sitt dagsbehov. Men har hört siffror på allt från 0,7 gram protein till 3,5 gram protein per kg som man själv väger. Det är enorm skillnad ju.

Rekommendationen från WHO är i alla fall 0,75 gram protein av god kvalitet. Saxat från Livsmedelsverket:

WHO rekommenderar 0,75 gram protein av god kvalitet per kilo kroppsvikt vilket för en vuxen person som äter blandad kost motsvarar cirka 50-60 gram protein per dag. I praktiken får vi oftast i oss betydligt mer om vi äter en blandad kost. I Sverige rekommenderas att 10-20 procent av den energi man får i sig under en dag kommer från protein. 
http://www.slv.se/sv/grupp1/mat-och-naring/vad-innehaller-maten/protein/


Så vad betyder det här då? Jo för mig som väger ca 68 kg:

68 x 0,75 gram = 51 gram

51 gram protein behöver jag per dag. Sen äter jag gärna mer protein än så, blir så naturligt och dessutom mättar protein bra. Men 51 gram är alltså mitt grundbehov. Eftersom jag älskar ägg så kan vi ju se hur många ägg jag behöver äta för att täcka mitt proteinbehov bara genom det.

Ett vanligt kokt ägg innehåller 6,1 gram protein.

51 gram / 6,1 gram = ca 8,5 st



Eller om man är väldigt förtjust i mjölk så kan man dricka ca 1,5 liter. 



Vill jag få i mig hela mitt proteinbehov genom stekt kycklingfilé så får jag äta ca 200 gram. Det var inte så farligt.