söndag 6 januari 2013

Jättesmoothie på 290 kcal

Gjorde en monstersmoothie häromdan:

Ett äpple, en apelsin, en halv avocado, mango, hallon, passionsfrukt och en bit ingefära. Och lite vatten för att lätta upp den.

290 kcal blev det. Fick spara halva och dricka senare. Avocadon var lite overkill, den bidrog med 100 kcal och gjorde smoothien väl tjock. Annars mycket god!

Mackan var en rejäl en, vi snackar 2 cm tjock brödskiva och massa smör, och 330 kcal.


Enkel kalkylator för grundförbränning

Fick tips i en kommentar från I jakten på kcal om en kalkylator där man kan beräkna sin grundförbränning (=kcal man gör av med bara genom att existera), jättebra kalkylator!

HÄR är kalkylatorn som finns hos Matkalkyl.

Mycket enklare än att beräkna för hand med miniräknare som jag gjorde förut i ett inlägg. Fick fram ungefär samma grundförbränning som förut det vill säga ca 1400 kcal. Däremot har min totala förbränning minskat till ca 2000 kcal från 2200 kcal eftersom jag tränar mindre nu. 

Tycker det är lite svårt att uppskatta min aktivitetsnivå, vad är "träning" liksom? Räknar inte mina promenader som träningstimmar även om jag kanske borde göra det, byter om och blir ju svettig av att gå snabbt i 45 minuter. Annars tränar jag minst 1,5 timme i veckan hård träning på gym, blir rejält svettig och slut efter passen.



Men det är ju rätt intressant att om jag tränar 1,5 timmar i veckan jämfört med 4 timmar i veckan så förlorar jag mat för 200 kcal/dag.

Siktar på att lägga in ett till pass i veckan. Sen kanske ännu ett om jag lyckas gå regelbundet på det första extrapasset.

Igår var det lördag och jag åt 1790 kcal. I fredags 1470 kcal. Tänkte egentligen inte räkna på helger från början, men äh varför inte om jag känner för det. Vore i och för sig bra att äta ibland utan att räkna bara för att öva på att äta nyttigt även när jag inte räknar. Men det får bli en framtida grej.