onsdag 27 oktober 2010

Räknar kalorier

Har lekt runt här ett tag, hittat var man ändrar klockan och lärt mig hur man lägger upp bilder. Uppskattar fina bloggar med bilder och fin layout, så jag skulle gärna ha en sån själv. Förhoppningsvis blir jag inte bara smart och smal i framtiden utan bättre på bloggdesign också.

Det har gått bra senaste dagarna, inga hetsningar eller ångestätningar. Inte så konstigt för det är vardag. Får se hur helgen blir. Kommer vara borta över lördagen, vi åker och hälsar på killens familj, vilket minskar risken för överätning. Känsloäter nämligen lättast när jag är själv eller hemma med killen. Men söndag kommer nog bli en riskdag.

Det är förresten en annan form av diet jag prövat; hålla mig upptagen hela tiden. Planera in saker med kompisar varje dag för att undvika att vara själv. Men jag kom nog på sen att det är rätt puckat. Man bör ju faktiskt kunna vara hemma själv utan att vräka i sig käk.

Räknade ju kalorier i måndags (1148 kcal blev det). Åt rätt normalt igår och tränade, förmodligen en bra minusdag. Minusdag = fått i mig mindre energi än jag gjort av med, en bra dag alltså. Idag räknade jag på middagen. Lätt hänt att äta för mycket till middag när jag ätit lite under dan, så det är bra att räkna på middan ibland så att jag kommer ihåg ungefär vad som är lagom.

(Och när kommer den mentala biten och strävan efter att bete mig matmässigt normalt in?! Kommer på mig själv med att kalori-nörda nu igen... Det är knappast normalt matbeteende. Men det går självklart inte över en natt att gå från viktfixerad till normal-ätare. Så okej..)

Middag 27 okt-10:

50 g bröd (270 kcal/100 g) : 135 kcal
45 g getost (345 kcal/100 g) : 155 kcal
25 g honung (332 kcal/100 g) : 83 kcal
12 g pinjenötter (670 kcal/100 g): 80 kcal
50 g valnötter (670 kcal/100 g) : 335 kcal
10 g mandel (600 kcal/100 g) : 60 kcal

Totalt: 794 kcal

Använder en digital våg, Livsmedelverkets tabell eller det som står på förpackningen och en miniräknare för att få fram kcal. Nötterna gav ju mycket energi, men mandel (och förmodligen t ex valnötter och hasselnötter också) ger bara drygt hälften av energin som är angiven på förpackningen (men jag räknar med hela energin iaf), eftersom kroppen inte kan bryta ner dem helt och tillgodogöra sig all energi. Läste detta på ett träningsforum och kollat upp det i en databas med livsmedelsstudier. Har förresten läst en del näringslära på högskolan. Inte heller det är en garanti för att bli smal och hälsosam..

Vägning imorn, har förmodligen gått ner några hekton.

Kolla här nu...

Tada!

En bild på valnötter!

Image and video hosting by TinyPic