fredag 19 november 2010

Socker – den vita ondskan?

Vissa (jag) känner ju att de blir triggade av socker dvs om de bara äter en liten bit av nåt sött så blir de toksugna och kan inte låta bli att vräka i sig. Överkänslighet mot socker, finns det? Undrar om det beteendet i grund och botten inte är mer psykologiskt?

Man vet att det är onyttigt, och det blir så laddat, och samtidigt har man förstärkt dessa belöningsbanor i hjärnan genom att ofta äta godsaker och känna välbehag, och då slår det slint i skallen när man väl får lite. Socker (söt smak) är visserligen aptitstimulerande, men det innebär ju inte att man måste toksvulla.

Kanske lösningen på svullarproblemet inte är att undvika socker till varje pris, utan kanske bli medveten om hur man funkar. Kanske kan medvetenheten vara vägen till att kunna äta socker etc på ett normalt sätt som inte gör en överviktig.

Image and video hosting by TinyPic

1 kommentar:

  1. Har också funderat mycket på det. Att förbud kanske triggar sötsuget. Men det finns olika grader av känslighet för socker, och allt bottnar i en förändrad biokemi i hjärnan som vi föds med, det är ärftligt. Har skrivit ganska mycket om detta i min blogg :)

    SvaraRadera