lördag 12 januari 2013

Cocktailklänningar

Åh blir så sugen på att shoppa loss på dessa fina klänningar, surfat runt på Zalando ett bra tag.












Synd bara att det inte direkt hör till mitt vardagsliv att gå runt i piffiga klänningar, men drömma kan man ju alltid göra =)

Tropisk smoothie och äggforskning

Den här var supergod. Ananas, apelsin, mango, passionsfrukt, lite färsk ingefära och ett ägg.




250 kcal. Men det är ett rejält glas på minst fyra dl. Mycket mättande. 

Ägg är oslagbart i smoothie, det smakar alltså inte ägg nånstans men gör att det blir mjukare smak. Sen om man är ute efter gratis kcal så är det perfekt för det är lägre upptag i kroppen av rått ägg jämfört med tillagat.1

På träningsforum brukar man skrika högt om hur dåligt det är att äta råa ägg för bara 50% av proteinet tas upp, och det är visserligen synd att inte ta upp allt protein, men å andra sidan gör det mig inget att jag får åtnjuta mättnaden av ett ägg utan att ta upp allt protein det vill säga alla näring (kcal) i det.

1Digestibility of Cooked and Raw Egg Protein in Humans as Assessed by Stable Isotope Techniques. J. Nutr.vol. 128 no. 10 1716-1722

Fredagsmiddag med vin: 1040 kcal

Utan dessert alltså!

Tur att jag hade sparat mig under dagen, misstänkte att middagen skulle landa på runt tusen.

Stekt entrecote, rostade rotfrukter, bea och grönsallad med tomat och avocado. Två glas rött vin, totalt 3 dl. Glömde fota men den här portionen ser så gott som likadan ut.


Bild lånad från Moma's Kitchen

Till min håller-hårt-i-varje-kalori fasa så hann sambon drissla massa olja över rotfrukterna. Bilden var ungefär att jag sprang i slow-motion och skrek "Noooo...!!!" när jag såg honom gå loss med oljeflaskan. Beräknat på andelen av rotfrukterna som jag åt tror jag att det blev knappt en matsked olja jag ofrivilligt fick i mig. Ca 100 kcal.

I vanliga fall hade jag lätt ätit dessert. Nu räckte ju inte kcal till det. Blev totalt 1960 kcal igår ändå. Får verkligen distans och insikt när jag räknar. Åt en minibit kladdkaka häromkvällen och det är alltså den storleken, eller ingen dessert, som gäller om jag vill hålla mig slim. I normala fall hade jag utan eftertanke ätit en stor portion marängswiss, en normal bit chokladkaka eller ett gäng kakor.



De här kakorna ha vi hemma nu, jättegoda! 120 kcal per kaka.

Fatta hur mycket kalorier sötsaker innehåller. Vanliga kakor typ chocolate chips cookies eller kladdkaka innehåller 400-500 kcal/100 gram (varierar mycket beroende på hur mycket smör det är i dem). 10 gram är alltså 40-50 kcal. 10 gram är vad en och en halv chokladruta väger. Hur många "chokladrutor" äter man inte när man äter en bit chokladtårta? Blir lika förvånad varje gång jag räknar efter.

Vinet gav 240 kcal. Gott med vin även om jag inte skulle lägga de kalorierna på det särskilt ofta.