fredag 4 januari 2013

1410 kcal

Blev bara 1410 kcal igår så kom inte upp i 1500-nånting. Var mätt ett bra tag efter middagen och framför allt så höll jag mig sysselsatt med ett projekt på kvällen, så jag satt inte och tänkte på att ta en kvällsfika trots att jag hade kcal över. Maten igår:

Frukost: ägg, ost, äpple, kaffe med mjölk
Lunch: sallad med mozzarella, avocado, tomat
Mellis: ägg, ost, äpple, skivad kalkon, kaffe med mjölk
Middag: pasta med sås på matgrädde, bacon, lök, svamp samt broccoli och sallad

Har gått på lunchpromenad varje dag på jobbet nu och min runda tar ca trekvart. Nu var det ju bara kort vecka efter nyår så tre promenader men det är i alla fall 3 x 45 minuter promenad. Gillar verkligen promenaderna, blir mycket piggare på eftermiddagen och känns som något saknas om jag inte kommit ut. Blir lättare och lättare att gå också ju mer vi närmar oss slutet av vintern.




Funderade på vad jag misslyckats med tidigare när jag räknat kcal. En grej är att jag tänkt att det är helt ok att äta nästan vad som helst på helger bara jag räknar kcal på det. Och så har jag ätit rätt mycket sötsaker och tänkt att jag får kompensera för det längre fram. Bara det att det är sjukt svårt att skära ner på maten när det redan är så pass begränsat. Så till slut har jag bara lagt ner allt för att det blev för jobbigt.

Gillar fortfarande att jag får äta vad jag vill, har svårt för förbud för det blir verkligen förbjuden-frukt-effekten då. Men det börjar klarna nu att sötsaker leder till hunger och svårare att hålla planen. 1500 kcal mat funkar jättebra, känns som en rätt normal matdag om jag väljer rätt saker, medan 1200 kcal på mat och 300 kcal på godis (t.ex. 55 gram choklad) känns som en hungrig dietdag. Blodsockerdippen efter chokladen kan göra att jag blir sugen på mer godis dessutom.

Men godis är gott och ibland vill jag ha det. Älskar att baka och ibland vill jag ju smaka också.



Viktigt med balansen, ett fredagsmys kan kan ju vara helt förödande för viktnedgången. Effekten av en veckas kcalräknande kan helt försvinna. Säg att man förbrukar 2000 kcal och äter 1500 kcal måndag-torsdag. Då har man sparat in 2000 kcal.

150 gram chips: 795 kcal
1,5 dl gräddfil: 210 kcal
en halv påse dippkrydda: 40 kcal
100 g choklad: 550 kcal
1 hg blandat lösgodis: 400 kcal
Totalt: 1995 kcal

Det farliga är att man nog tänker att man varit jätteduktig under hela veckan och att man kan äta vad man vill den här enda fredagskvällen. Sen kanske man inte orkar räkna kcal eller vara jättenyttig resten av helgen heller. Speciellt inte om man har kickat igång ett sötsug efter fredagsorgien eller om man har ”men jag ska vara duktig igen på måndag!”-tankar, min specialitet haha.